Şu anda çalan:

Telefon 05445802610

Menu

Tıkla Dinle Canlı Yayına Mesaj

Canlı Yayına Mesaj Gönder

Ad Soyad

E-Posta

Mesaj




Kış sezonunun daha temiz geçmesi için önlemler alındı

-

OSMANİYE'de 2015-2016 Kış sezonunun daha temiz geçmesi amacıyla Mahalli Çevre Kuru

Kış sezonunun daha temiz geçmesi için önlemler alındı

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

OSMANİYE'de 2015-2016 Kış sezonunun daha temiz geçmesi amacıyla Mahalli Çevre Kurulunda bir dizi önlemler alındı.
Bu önlemlerle ilgili bilgi veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdulvahap Güven, Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğine dayanılarak Bakanlık tarafından hazırlanıp, yürürlüğe giren "Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Genelgesi" gereği Osmaniye'nin 1.Grup  kirli iller sınıfında değerlendirildiğini kaydetti.

İlde kömür ve odun satışı yapmak isteyen mahrukatçı esnafının Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi alması gerekmekte olduğunu belirten Güven, "İlimizde hava kirliliği ile mücadele konusunda, kamu kurum ve kuruluşları ile tüm vatandaşlarımıza önemli sorumluluklar düşmektedir. Aşağıda belirtilen önlemlere uyulması, hava kalitesinin artmasına ve kirliliğin azalmasına önemli katkı sağlayacaktır. Kömürün rast gele kişilerden değil, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi almış olan esnaftan satın alınmalı, Kaçak ve torbasız kömür alınmamalı. Kükürt oranı düşük, kalorisi yüksek, kül ve nem oranı düşük kömürlerin tercih edilmeli, Yakıt olarak lastik, plastik, naylon, çöp, fıstık kabuğu, yanık yağ gibi malzemelerin yakılmaması, bu yakıtları yakanların ilgili yerlere bildirilmeli. Soba alımında TSE belgesi olmasına dikkat edilmeli, Alttan yakmalı ve teneke sobaların kullanılmamalı. Kış sezonu boyunca baca temizliğinin yapılması. Bacalardaki sızıntı ve çatlakların onarılmalı. Bakım yapılmayan sızıntı ve çatlağı olan bacalarda çekiş azalmakta ve yanma verimi düşmektedir. Yanma verimindeki düşme havadaki kirletici parametrelerin artmasına sebep olmaktadır. Soba yakarken ilk tutuşturma ateşinin üstten yapılması ve sobaya poşetle kömür atılmamasına dikkat edilmeli. Aşırı derecede nemli kömür ve odun kullanılmamalıdır. Sıvı yakıtlı yanma sistemlerinde kalorifer (kal-yak) yakıtı kullanılmalı, ham petrol, yanık yağ veya bunların karışımı yakıtların kullanılmaması önem arz etmektedir." dedi.
Abdulvahap Güven, vatandaşların hava kalitesi ile ilgili bilgileri öğrenmek istemeleri durumunda hava kalitesi ölçüm istasyonunun anlık, saatlik ve günlük ölçüm verilerini aktarmış olduğu www.havaizleme.gov.tr adresinden öğrenebileceklerini belirtti.
Güven ayrıca, vatandaşlardan ricada bulunarak "Alınan önlemlere uymayanları ve uygun olmayan yakıt yakanları Alo 153 zabıta hattına, Alo 181 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hattına veya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 0328 826 15 10 nolu telefonuna ihbar etmeleri hususunda duyarlı olmalarını bekliyoruz. Meteorolojik şartlar ve ilimizin coğrafi konumu kış aylarında hava kirliliği riskini artırdığından herkesin sağlığı için alınan tedbirlere uyulması büyük önem taşımaktadır. Bu vesileyle tüm halkımıza daha temiz daha sağlıklı bir yaşam diliyorum." dedi.

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları