Şu anda çalan:

Telefon 05445802610

Menu

Tıkla Dinle Canlı Yayına Mesaj

Canlı Yayına Mesaj Gönder

Ad Soyad

E-Posta

Mesaj




Osmaniye Yerfıstığı sanayi ürünü haline geldi

-

On yıl öncesine kadar sadece çerez olarak tüketilmekteydi O

Osmaniye Yerfıstığı sanayi ürünü haline geldi

On yıl öncesine kadar sadece çerez olarak tüketilmekteydi

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

OSMANİYE Yerfıstığı Sanayi ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Basın sözcüsü Enes Başpınar, yerfıstığının ön yıl öncesine kadar sadece çerez olarak tüketilmekte olduğunu şunda ise sanayi ürünü haline geldiğini söyledi. Başpınar, Osmaniye ekonomisine büyük oranda katkı sağlayan Yer fıstığı tarımına yönelik 350 işletme de 3 bin 500 çalışan olduğunu, 10 bin kişinin geçimini bu işten sağladığını ve yılda yaklaşık 100 milyon TL gelir elde edilmekte olduğunu belirtti. Enes Başpınar, on yıl öncesine kadar sadece çerez olarak tüketilen yerfıstığının bugün kremasıyla, çikolata kaplı Krokan şekerlemesiyle, ezmesi, yer fıstığı yağıyla ve hatta sabunuyla Osmaniye ekonomisine çok büyük katkı sağlamakta olduğunu ifade etti.
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Kalp sağlığı için çok önemli yağlar içeren yer fıstığı, kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğunu belirterek, "Ayrıca antioksidan özelliği sayesinde kalp damar sistemini koruyarak kalp krizi riskini düşürür. Yapılan araştırmalar, yer fıstığının içerdiği folik asit ve resveratrol gibi maddelerin kanserden koruyucu etkileri olduğunu göstermiştir. İçeriğindeki bu maddeler sayesinde, yer fıstığının özellikle kolon kanserinden koruyucu özellikleri olduğu düşünülmektedir. Safra kesesinde taş oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Araştırmalar haftada bir porsiyon tüketilen yer fıstığının safra kesesi taşı oluşumu riskini yüzde 25 oranında azalttığını ortaya koymaktadır. Alzheimer ve yaşla birlikte gelişen hafıza sorunlarına karşı koruyucudur. Araştırmalar, genellikle yüksek kalori içerdiği için tüketiminden kaçınılan yer fıstığının gerçekte kilo alımını önlediğini göstermektedir. Yer fıstığı diş ve kemik sağlığı için gerekli olan fosfor ihtiyacının yüzde 15’ini, bağışıklık sistemi için çok önemli olan çinko ve demir gereksiniminin yüzde 10’unu karşılarken, magnezyum, manganez ve selenyum için de oldukça iyi bir kaynaktır. Yerfıstığının yüzde 60'ı kuruyemiş, yüzde 15 çikolata sanayisinde ve yüzde 5'i krokan, yüzde 5'i yağ sanayisinde geri kalanı da pastane sektörüne kullanılmaktadır" dedi.
YER FISTIĞI YAĞLI TOHUMLAR KAPSAMINA ALINMALI
Başpınar, "Türkiye’de yer fıstığı tarımını geliştirmek, üreticinin gelir seviyesini yükseltmek, sanayide kullanımını teşvik ederek tüketimini yaygınlaştırmak ve daha fazla katma değer yaratmak, ham yağ ve yağlı tohum ithalatını azaltarak ülke ekonomisine katkı sağlamak için, öncelikli olarak yer fıstığının "yağlı tohumlar kapsamına alınarak" prim ödemesine geçilmesi gerekmektedir. Osmaniye ilinde sanayinin temelini yerfıstığı oluşturmaktadır." dedi.

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları