Şu anda çalan:

Telefon 05445802610

Menu

Tıkla Dinle Canlı Yayına Mesaj

Canlı Yayına Mesaj Gönder

Ad Soyad

E-Posta

Mesaj




Türkiye'de çocuklara yönelik suçlarla ilgili sağlıklı istatistik yok

-

OSMANİYE Barosu Kadın ve Çocuk Hakları İzleme Komisyonu üyesi Avukat Ebru Kolak Coşkun

Türkiye'de çocuklara yönelik suçlarla ilgili sağlıklı istatistik yok

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)
OSMANİYE Barosu Kadın ve Çocuk Hakları İzleme Komisyonu üyesi Avukat Ebru Kolak Coşkuner, Türkiye'de çocuklara yönelik suçlarla ilgili sağlıklı istatistiğin tutulmadığını söyledi.
Baro'da diğer komisyon üyeleri avukatlar ile birlikte, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle basın açıklaması yapan Coşkuner, Çocuk Hakları Sözleşmesinin BM Genel Bildirgesinin  20 Kasım 1989 tarihinde oybirliği ile kabul edildiği günün, tüm dünya çocukları için ‘Çocuk Hakları’ günü olarak kutlandığını belirtti.
Avukat Coşkuner, "Taraf olduğumuz BM Çocuk Haklarına dair sözleşme, çocukların yaşama, gelişme, korunma ve katılıma ilişkin tüm hakların hiçbir ayırım gözetmeksizin bütün çocuklara eşit olarak tanınması ilkesini getirmiştir." dedi.
'ÇOCUKLARIN İÇİNDE BULUNDUĞU DURUM PEK İÇ AÇICI DEĞİL'
Günümüzde gerek dünyada ve gerek ise Türkiye'de çocukların içinde bulunduğu durumun pek iç açıcı olmadığını vurgulayan Coşkuner, "Dünya Çocuk Hakları Günü'nde, 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunundaki öncelikli çocuk yararı ilkesine göre, yasama, yürütme, tüm yargı organları, tüm kamu ya da özel kuruluşlar,  ana ve babaların çocukla ilgili konularda çocukların yararına birinci önceliği vermeleri gerekir.  Günümüzde gerek dünyada ve gerek ise Türkiye'de çocukların içinde bulunduğu durum pek iç açıcı değildir. Her yönden sömürülen, istismar edilen mağdur çocuk olgusu ile karşı karşıya bulunuyoruz. Bu sömürü ekonomik olabildiği gibi kimi zaman cinsel bir sömürü olarak da karşımıza çıkmaktadır. Dünya genelinde acımasızca sürüp giden savaşların ve güç gösterilerinin ortasında tüm masumluğu ile kalan çocuklar yeri geldiğinde hayatlarından olmakta, sakat kalmakta veya ailelerini kaybetmektedirler. Mülteci durumuna düşüp, oraya buraya savrulup giden çocuklar temel yaşam haklarını dahi sağlayamamaktadırlar. Kimi zamanda ellerine silah tutuşturulup savaşmaya da zorlanmaktadırlar." diye bilgi verdi.
İSTİRMACILARIN YÜZDE 90'I TANIDIK YABANCILAR
Dünya genelindeki verilere göre çocuklara yönelik istismarın neredeyse yarısının yabancılardan geldiğinin altını çizen Coşkuner, "Burada yabancıdan kasıt aslında her gün gördükleri manav, bakkal, kasap olabiliyor. Tabii çocuklar için ‘yabancı’ kavramı farklı.  Zaten bu yabancılar içerisinde istismarın yüzde 90’ı çocukların tanıdığı yabancılar tarafından gerçekleşiyor.Bu nedenle aile ve okul hayatında karşılaşılabilecek yabancı kişilere ve bu kişilerin davranışlarına yönelik çocuklar bilinçlendirilmelidir.Ülkemizde 2015 yılı da dahil olmak üzere geçen yıllara da baktığımızda; Yıl boyu Çocuk gelin haberleri gündemden düşmedi. Çocukların cinsel istismar ve ihmal olayları çocuk ticareti devam ediyor. Açlıktan ve yetersiz beslenmeden çocuk ölümleri devam ediyor. 5-14 yaş arası milyonlarca çocuk çalıştırılıyor. Uyuşturucu ve uyarıcı madde   kullanan ve satıcılık yapan  çocuk sayısı artıyor. Suça sürüklenen çocuk sayısı ve mağdur çocuk sayısı artıyor. Benzer haberler basınımızda ve Türkiye basınında  yıl boyu devam etmiştir." dedi.
YAPILAN ÇALIŞMALARA KATKI VERMEYE  DAVET ETTİ
Avukat Coşkuner şöyle dedi: "Osmaniye  Barosu Çocuk ve Kadın Hakları Komisyonu  olarak, bu yıl Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Çocuk Koruma Kanunundaki eksikliklerin ve çocuklara yönelik her türlü hukuksuz ve adaletsiz tutum ve davranışların sona erdirilmesini talep ediyoruz. Osmaniye’de bulunan  tüm resmi ve sivil  kurum ve kuruluşları, yetişkinleri Çocuk odaklı bakış açısı ile çocuk haklarını hayata geçirme, tanıtma yolunda çalışmalar yapmaya ve bu yönde yapılan çalışmalara katkı vermeye  davet ediyoruz.

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları