Şu anda çalan:

Telefon 05445802610

Menu

Tıkla Dinle Canlı Yayına Mesaj

Canlı Yayına Mesaj Gönder

Ad Soyad

E-Posta

Mesaj




Yaban hayatı 14 foto kapan ile takip ediliyor

-

 ÖZEL OSMANİYE Orman ve Su İşleri Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şub

Yaban hayatı 14 foto kapan ile takip ediliyor

 ÖZEL

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

OSMANİYE Orman ve Su İşleri Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi görevlileri, il genelindeki ormanlık bölgelerde yaban hayatını "foto-kapan" sistemiyle takip ediyor. Hayvanların geçiş noktalarına kurulan 14 adet sensorlu ve gece görüşlü fotoğraf sistemi ile yaban keçisinden, kurt, tilki, yaban domuzu, karaca, kuyruksüren, oklu kirpi ve çeşitli sürüngenlerin fotoğrafları kayıt altına alındı. Bu sistem sayesinde şu ana kadar ilk defa bölgede “yaban kedisi” ve Düziçi Düldül Dağında yaban keçisinin kayıt altına alındığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Osmaniye Şube Müdürü Nuri Yılmaz, foto kapan çalışmalarının bundan sonra da aralıksız sürdürüleceğini söyledi.
Şube Müdürü Yılmaz, yapılan çalışma kapsamında bölgelerdeki yaban hayatı sayınının ve tespiti hakkında bilgilerin kesinleştirildiğini belirterek, bu alanlara statü kazandırmak amacıyla sahanın kaynak değerinin tespiti ve korunmasına yönelik çalışmalar için elde edilmiş ön bilgilerin kayıtlı belgesi olduğunu söyledi. Yaban kedisi ve keçisinin daha önceleri bölge halkı tarafından söylenti olarak bilindiğine dikkat çeken Yılmaz, "Foto kapanlar ile söylenti olarak bilinen yaban hayvanlarının tespitini yaparak bölgede ki korunmalarına yönelik farklı çalışmalar yapmaktayız. Yaban hayatının tespiti ve korunmasına yönelik çalışmalarımızda foto-kapan sistemi önemli bilgileri kayıt altına alarak bizlere sunmaktadır. İl Şube Müdürlüğümüz teknik elemanları tarafından, yöre halkı ve avcı dernekleri ile koordineli olarak farklı bölgelerde yürütülen çalışmaların şu ana kadarki bölümünde foto kapanlar ile; kurt, tilki, yaban domuzu, karaca, kuyruksüren, oklu kirpi ve çeşitli sürüngen türler tespit edildi. " dedi.
Foto kapan görüntüleri vasıtasıyla yapılan çalışmalar neticesinde bu zamana kadar yöredeki vatandaşlardan duyumu alınan ve bir çok hikayeye konu olan Yaban Keçisinin de ilk defa tespit edildiğine dikkat çeken Yılmaz, "Yaban Keçisi tespit edilen alanda çeşitli kaynak değerler bir arada bulunmaktadır. Ekoköy olarak teklif edilmesi düşünülen Yeşildere Köyü, Yeşildere mağarası, doğa yürüyüşü parkurları, Berke barajı bu kaynak değerlerin önde gelenlerinden bir kaçıdır. Tespiti yapılan Yaban Keçisi ile birlikte diğer kaynak değerlerde göz önüne alınarak alana korunan alan statüsü kazandırılması için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne teklif yapılmak üzere çalışmalarımız devam etmektedir." diye bilgi verdi. 

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları