Şu anda çalan:

Telefon 05445802610

Menu

Tıkla Dinle Canlı Yayına Mesaj

Canlı Yayına Mesaj Gönder

Ad Soyad

E-Posta

Mesaj




Köylüler HES'e 'hayır' dedi, bilgilendirme toplantısı yaptırılmadı

-

OSMANİYE Merkez Çona Köyünde yapılması planlanan yıllık 11,3 milyon KW gücünde

 Köylüler HES'e 'hayır' dedi, bilgilendirme toplantısı yaptırılmadı

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

OSMANİYE Merkez Çona Köyünde yapılması planlanan yıllık 11,3 milyon KW gücündeki Hidroelektrik Santrali (HES) projesine ilişkin ÇED süreci bilgilendirme toplantısı, Çona, Dereli ve Çardak Köyü halkı ile çevreci örgütlerin müdahalesiyle yaptırılmadı. Bilgilendirme yapmak için gelen yetkililer toplantının yapılamadığını tutanak altına alarak imzaladılar. Köy Kahvehanesi önünde toplanan yaklaşık 300 kişilik kalabalık ise HES'e Hayır protesti yaptı. 'Geleceğime Dokunma', 'HES İstemiyoruz', 'Çona HES'e Direniyor', 'Köyümü Katletme' gibi dövizler taşıyan vatandaşlar, toplantının yapılmadığına dair tutanak tutulduktan sonra ayrıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü temsilcileri ve Danışman Firma yetkililerinin de katılımı ile Çona Kıraathanesinde ÇED süreci bilgilendirme toplantısı planlandı. Bu toplantıya katılmayarak HES'e karşı olduklarını bildiren köylüler, toplantının yapılmadığına dair tutanak tutulmasını istediler. Gelen yetkililer ise uzun süren tartışmalar sonunda toplantının yapılamadığını tutanak altına alarak imzaladılar.
Nurten Nergiz isimli bir vatandaş, köylerine iş makinelerinin gelip yollarının tahrip evlerinin toz olmasını istemediklerini belirterek, "Bağlarımız bostanlarımıza zarar gelsin istemiyoruz. Biz sağlıklı nesiller yaşatmak istiyoruz. Yeşil alan kalsın istiyoruz, suyumuza dokunmalarını istemiyoruz" dedi.
7 Çocuğunun okuduğunu söyleyen bir anne ise HES'in yapılacağı bölgede 10 dönüm zeytin bahçesinin olduğunu belirterek, "Benim çocuklarımın rızıklarına el atıyorlar, benim çocuklarımın rızıklarını kim verecek, ben oradan gelen gelirle geçiniyorum. Başka aylığım yok yıllığım yok" diyerek HES'e karşı olduğunu söyledi.
Vatandaşlar adına açıklama yapan köy sakinlerinden Vahit Karadağ ise doğal alanların tahrip olmasını, suyun yerinin değiştirilmesine, orada yaşayan canlıların yok olacağından dolayı karşı olduklarını belirtti. Karadağ, "Bugün biz Reisi cumhurumuzun, Başbakanımızın, Bakanlarımızın, Milletvekillerimizin ve tüm halkımızın gıda ihtiyaçlarını karşılayan biziz, nasıl biziz biz çiftçiyiz. Hayvanı biz yetiştiriyoruz, İskender'i bunun sayesinde yiyorsunuz, buğdayı biz yetiştiriyoruz pizzayı bunun sayesinde yiyorsunuz. Biz HES'e doğal olarak karşıyız. Bunun nedeni de doğanın yok olması. Biz burada böyle mutluyuz, duyumuza doğamıza dokunmayın." dedi.
Avukat Bilge Tosun Başlamışlı ise enerji üretimine ve elektrik üretimine itirazlarının olmadığını belirterek, "Ama biz elektriğin temiz üretilmesini istiyoruz. Doğal kaynakların, yaşam alanlarının katledilmeden elektriğin üretilmesini istiyoruz. O noktada biz köylü olarak Nükleer Santrale karşıyız, HES'e karşıyız, Yenilenebilir, sürdürülebilir enerji kaynaklarına bizim bir itirazımız yok. Bizim sulama sularının olduğu suların, yer altı kaynaklarımızın nehrin mecrası 13 kilometrelik bir alanda baypas edilerek canlılara zarar verilerek elektrik üretilmesine karşıyız. " dedi.
Çevre il Müdürlüğü'nün ÇED bilgilendirme toplantısı yapacağını Köy muhtarlarına duyurmadan, köylüye duyurmadan kendi başına yasal mevzuata aykırı bir şekilde bir toplantı yapmaya çalıştığını ifade eden Avukat Başlamışlı, "Biz bu toplantıdan bilgi sahibi olmadık. Biz buraya bugün HES'i protesto etmeye geldiğimizde böyle bir toplantının da yapılmaya çalışıldığını öğrendik. Bizim karşı duruşumuz, biz hes istemiyoruz" diyerek konuştu.

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları