Şu anda çalan:

Telefon 05445802610

Menu

Tıkla Dinle Canlı Yayına Mesaj

Canlı Yayına Mesaj Gönder

Ad Soyad

E-Posta

Mesaj




Sanayi ürünü haline gelen Yerfıstığı'nın değeri arttı

-

OSMANİYE Yerfıstığı'nın sanayi ürünü haline gelmesi ve geçen yılki hava muhal

Sanayi ürünü haline gelen Yerfıstığı'nın değeri arttı



OSMANİYE Yerfıstığı'nın sanayi ürünü haline gelmesi ve geçen yılki hava muhalefetinden dolayı rakipleri olan Antep fıstığı ve fındık rekoltesindeki düşüş değerinin yüzde yüz oranında artmasına neden oldu.
Osmaniye Ticaret Borsası eski başkanı ve Kuruyemişçi İmam Hüseyin Çelik, çikolata sanayisinde kullanılan Antep fıstığı ve fındığın fiyatlarının yüksek olması sanayiciyi yerfıstığına yönelttiğini bu nedenden dolayı da yerfıstığı fiyatlarında büyük oranda artış olduğunu söyledi.

 


İmam Hüseyin Çelik, "Fındık ve Antep fıstığı fiyatlarının yüksek olması, çikolatalarda kullanımlarında pahalı olmasından dolayı fabrikalar Osmaniye yerfıstığını tercih etti ve bundan dolayı da artış gösterdi. Ayrıca geçen sene ikinci ve üçüncü aylarda yerfıstığının ciddi manada atağa kalktığı, tarladan 3-3,5 Liradan çiftçiden aldığımız yerfıstığı 7- 8-9 lira hatta son zamanlarda Nisan Mayıs Haziran aylarında da 10 liraya kadar yükseldi. Bu sebepten izmir sarışın escort dolayı 2015 yılına da ciddi manada bir ekim oldu. Çiftçilerimizde çok güzel para kazandılar. Yaklaşık 2,5 lira maliyeti olan yerfıstığını çiftçilerimiz 6-6,5 liradan satışına başladı. Ben hem tedarikçi hem de bir kuruyemişçi esnafı olarak yerfıstığının çeşit çeşit fiyatlardan satışını yapmaktayız. Örneğin kavrulmuş olarak 8 liradan başlar fiyatı 13 liraya kadar çıkmaktadır. Ancak Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde fiyatlarda farklılıklar görülebilir bununda nedeni kira sigorta mevkiine ve numarasına göre farklılık gösterebilmektedir.  Ama yerfıstığının 25 Liradan satılması söz konusu değildir. Bu rakam çok astronomik bir rakamdır. Yerfıstığımız ciddi amanda bir sanayi ürünü haline geldi. Fındık ve Antep fıstığının fiyatlarındaki yükselmelerden dolayı sanayici yerfıstığına yönelmekte buda yerfıstığının fiyatının artmasına neden olmakta." dedi.

 


ÇİKOLATA SANAYİSİNDE İLK SIRAYI ALMAKTA
Osmaniye Yerfıstığı Sanayici ve İşadamları Derneği (YERSİAT) Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Enes Başpınar ise Osmaniye'nin yerfıstığı ile meşhur bir il olduğunu belirterek, "Geçen yıl çiftçiden yerfıstığın alım fiyatı 3 lira idi bu yıl ise 6 lira oldu. Nedenleri ise girdi maliyetlerinin yüksek olması ikinci etkisi ise yerfıstığının rakipleri olan Antep Fıstığı ve Fındığın geçen yıl ürünlerde rekolte düşüklüğünden dolayı Osmaniye Yerfıstığı cazip hale geldi. Ayrıca yerfıstığımızın sadece kuruyemiş olarak tüketilmesinin yanı sıra sanayi ürünü haline gelmesi de fiyatının artmasına neden oldu. Artık çikolata sanayisinde ilk sırayı almakta. Yağ sanayisine girdi ve buda tabii ki büyük etkenleri arasında gösterilebilir. Yerfıstığı pastane sektörüne de girdi. Kuruyemiş olarak ta yine yerfıstığı tüketilmektedir." dedi.

 

 

 

 

 

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları