Şu anda çalan:

Telefon 05445802610

Menu

Tıkla Dinle Canlı Yayına Mesaj

Canlı Yayına Mesaj Gönder

Ad Soyad

E-Posta

Mesaj




Evinin bodrum katında mantar yetiştiriyor

-

 ÖZEL HABER OSMANİYE'de mantar yetiştiriciliğini merak eden 52 yaşındaki H

Evinin bodrum katında mantar yetiştiriyor

 ÖZEL HABER

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

OSMANİYE'de mantar yetiştiriciliğini merak eden 52 yaşındaki Hasan Kılıç, bu konuda araştırma yapıp kurslarına gittikten sonra üretim tesisi kurdu. Ahmet Yesevi Mahallesi Çardak Caddesi üzerinde bulunan ikametinin bodrum katındaki 35 metrekarelik alanda kendi imkanlarıyla İstiridye Mantarı yetiştirmeye başlayan Kılıç, destek verilmesi halinde üretim tesisini daha da büyütebileceğini söyledi. Emekli olduktan sonra farklı bir iş uğraşı arayışına girdiğini ve mantar yetiştiriciliği konusunda kendisinde bir merak uyandığını kaydeden Kılıç, önce kitaplarda araştırmalar yaptığını daha sonra ise Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nde ve Halk Eğitim Merkezinde açılan 'Mantar Yetiştiriciliği' kurslarına katılarak başarıyla bitirdiğini ifade etti.
2,5 yıl önce kavak ağaçlarında deneme olarak başladığını kaydeden Kılıç, "Daha sonra yarı amatör bir şekilde poşetlerde üretmeye başladım. Bu işe emekli olduktan sonra ne iş yapayım diye düşünüp araştırmaya başladım. Yeni bir sektör olan mantar yetiştiriciliğine karar verdim. Avrupa'da 100 yıldır tüketilmekte mantar, ama Türkiye'de benim araştırmama göre 25-30 yıldır üretilmekte, oda batıdan doğuya doğru yeni yeni gelmekte. Ben inanıyorum ki kısa bir zaman içerisinde nasıl ki evlerde, tavuk eti, dana eti tüketiliyorsa mantarda tüketilmeye başlanılacaktır." dedi.
Şuanda kendi emeği ile yarı otomatik bir tesiste üretim yapmakta olduğunu belirten Hasan Kılıç, "Şunda dut ağacında görenler dut mantarı, kavakta görenler kavak, incirde görenler incir mantarı demekte. Bunun asıl adı Türkiye genelinde İstiridye Mantarı olarak geçmekte." diye bilgi verdi.
Pazarlama noktasında büyük sıkıntılar çektiğini ancak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden aldığı paketleme izni ile bir nebze olsa da bu konuda aşama kaydettiğini ifade eden Kılıç," Perakende olarak kilosunu 12 Liradan vermekteyim, toptan ise 8 Liradan vermekteyiz. Kuru medenin ağırlığı kazar mantar almaktayız. Yani ne kadar tesisim büyük olursa o kadar çok ürün alırız. Bu sistem bana 10 Bin liraya mal oldu. Destek almış olsaydım tamamen profesyonel bir sistem kurmaya başlayacağım. Şuanda bu işten çok ciddi bir gelir etmedim ama kazanmaya başladım.  Bu konuda da bilgilerimi paylaşmaya da hazırım" dedi.

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları