Şu anda çalan:

Telefon 05445802610

Menu

Tıkla Dinle Canlı Yayına Mesaj

Canlı Yayına Mesaj Gönder

Ad Soyad

E-Posta

Mesaj




Osmaniye'de 'Nohutlu pilav günü' etkinliği

-

Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, 'Nohut eken sağlık biçer yayım projesi' kapsamında 'nohutlu pilav' günü etkinliği düzenlendi.

Osmaniye'de 'Nohutlu pilav günü' etkinliği

Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, 'Nohut eken sağlık biçer yayım projesi' kapsamında 'nohutlu pilav' günü etkinliği düzenlendi. Cumhuriyet Meydanında kurulan  stantta, vatandaşlara nohutlu pilav ve ayran ikramında bulunuldu. Toprak için nohut ekilmesini, sağlık için ise yenilmesini tavsiye eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, proje çerçevesinde Hasanbeyli'de 15 çiftçiye Nohut Yetiştiriciliği kursu verildiğini, 3 farklı çeşitten oluşan toplam 900 kilogram tohumluktan 600 dekarlık alana ekim yapıldığını söyledi. Müdür Sağlam, hasat döneminde düzenlenen tarla gününde projeli alanların hasat edildiğini ve 13 bin 200 kilogram ürün elde edildiğini belirterek, projenin iki yıl daha süreceğini ifade etti. Sağlam, "Ponjemizin ortağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüzdür. Biz kışlık çeşit ile yazlık ekilen çeşit arasındaki verim değerlendirmesine baktığımızda 1110-120 kilo arası yazlık, 220 ile 250 kilogram arasında kışlık çeşitlerde verim görüyoruz. Hasanbeyli ilçemizde 2018 ve 2019 yıllarında ekimlerine devam edeceğiz" dedi. Nohut'un toprağı gençleştirdiğine değinen Sağlam, "Bir çok ürün topraktaki azotu kendisi kullanırken, nohut ise havadaki azotu alıp toprağa bağlıyor ve kendisinden sonraki yetişecek ürüne çok güzel yarı işlenmiş bir toprak bırakıyor. Onun için biz buğday ekim alanlarında sulanamayan araziler olduğu için Hasanbeyli ilçemizde nohudun alternatif ürün olarak münavebeli olarak ekilmesini düşünüyorum." diye bilgi verdi.  'Seçkin', 'Hasanbey' ve 'Çağatay' nohut çeşitlerinin ekili olduğu alalarda projenin her aşamasında teknik destek sağlayan Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden Doç. Dr. Dürdane Mart ise öncelikli hedeflerinin verim artışı olduğunu belirterek, "Bu bölgede yazlık ekimler yapılıyordu. Yazlık ve kışlık ekimler arasında yüzde 30'luk bir verim farkı var. Bununla ilgili bir yayım projesi planlandı ve bizde bunda çeşit konusunda yardımcı olduk. İlk olarak Hasanbeyli ilçemiz lokasyon olarak seçildi ve o bölgede kışlık ekim yaptık. Sadece bu bölgemiz değil, Akdeniz bölgesinde nohut için kışlık yetiştirilmeye uygun bir bölgemiz olmaktadır ve dolayısıyla kışlık ekimleri tavsiye ediyoruz." dedi.


Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları