Şu anda çalan:

Telefon 05445802610

Menu

Tıkla Dinle Canlı Yayına Mesaj

Canlı Yayına Mesaj Gönder

Ad Soyad

E-Posta

Mesaj




Türkiye'de üretilen yerfıstığın yüzde 85'i Osmaniye'de pazarlanmakta

-

OSMANİYE Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sai

 Türkiye'de üretilen yerfıstığın yüzde 85'i Osmaniye'de pazarlanmakta

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

OSMANİYE Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sait Çenet, Türkiye'de üretilen yerfıstığının yüzde 30'a yakının Osmaniye'den karşılanmasına rağmen, yüzde 85'e yakın kısmının da Osmaniye'de işlenerek pazarlanmakta olduğunu söyledi.
Ülke genelinde üretilen yerfıstığının yaklaşık olarak tamamının Çukurova bölgesinde yetiştirilmekte olduğunu belirten Çenet, Türkiye’de üretilen yerfıstığının 2014 yılında yaklaşık olarak 121 Bin ton olarak belirlendiğini kaydetti.
Çenet, "Üretimin yüzde 30’a yakın kısmı Osmaniye ilinde üretilmektedir. Türkiye genelinde üretilen yerfıstığın yüzde 85'e yakın kısmı da Osmaniye ilinden pazarlanmaktadır. Bu durumda yerfıstığı Çukurova bölgesi çiftçisine, tüccarına, işleme tesislerinde çalışanlarına, nakliyecisine direk olarak istihdam sağlamaktadır. Bu istihdamı bölge olarak düşünürsek ortalama 100-120 bin kişi bundan yararlanmaktadır. Bu kadar kişiye istihdam sağlayan bir ürünün üretilmesinin yaygınlaştırılması ülke tarımına ciddi oranda katkı sağlayacaktır. Osmaniye ili tarımsal üretime dayalı bir ekonomik yapıya sahiptir. İl nüfusunun yüzde 33’ünün kırsal kesimde yaşıyor olmasına karşın, şehir nüfusunun da oldukça büyük bir kısmı tarımsal üretim kaynaklı gelire sahip bulunmaktadır." dedi.
Yer fıstığının Osmaniye'nin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu vurgulayan Başkan Çenet, "İlimizde Borsamıza kayıtlı 152  işletme mevcuttur. Yerfıstığı bitkisi bir sanayi bitkisi olarak kabul edildiğinden, ekimden hasadına ve hasadından son mamul ürün olana kadar bir çok aşamalardan, işlemlerden geçtiği için çok fazla emek ve makine işgücüne ihtiyaç göstermektedir. Bu yönüyle ekimden hasadına kadar ki dönemde kırsal kesimde istihdam kaynağı olurken, hasadından sonraki dönemde ise sanayi kesimi için istihdam yaratmaktadır. Yer fıstığının ülkemizde ekim maliyetinin yüksek olması nedeni ile ihracatı yok denecek kadar azdır."dedi.
Çenet, "Osmaniye Ticaret Borsası’nın  müracaatı ile Türk Patent Enstitüsü Başkanlığının Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ile Osmaniye İl Sınırları Yerfıstığı için teknik özellikleri ve denetim biçimi 18.09.2002 tarih ve 24880 Sayılı Resmi Gazetede ilan edilmiş ve 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnamenin 123. maddesi gereğince 18.09.2002 tarihinden geçerli olmak üzere kesinleşen “Osmaniye Yerfıstığı” adı ile tescil edilmiştir." diye bilgi verdi.
Yerfıstığının faydaları hakkında da bilgi veren Çenet şöyle dedi: "Yerfıstığı tohumları protein içerikleri bakımından oldukça zengindirler. Yerfıstığında proteini oluşturan amino asitlerin kolay sindirilebilir özellikte olması, beslenmedeki değerini artırmaktadır. Yerfıstığının insan sağlığına faydalarını sıralayacak olursak; Yerfıstığının enerji değeri çok yüksektir. Kavrulmuş haldeki yerfıstığından 100 gr yenmesi halinde, yaklaşık 600 kalori alınmış olur.

Yerfıstığı yağı insan beslenmesinde oldukça önemli olup, dışardan alınmaları mutlak zorunlu olan yağ asitlerinden 8 tanesini bol miktarda içerir. Yerfıstığı yağı doymamış yağ asitleri bakımdan oldukça zengindir. Yerfıstığı yaklaşık yüzde 28 oranında protein içerir. Bu protein insan vücudundaki sindirilme oranı da çok yüksektir. Kavurma işlemi ile yerfıstığı proteinin sindirilme oranı daha da arttırılmaktadır. Yerfıstığı zengin bir mineral madde kaynağıdır.

Yerfıstığı yorgun kasların yorgunluğunu giderdiği ve kapalı dolaşım sistemi içinde kan hücrelerinin birleşerek topaklar oluşturmalarını önlediği ve bu nedenle de damar tıkanmalarını önlediği tespit edilmiştir. Yerfıstığı gıda amaçlı kullanım amaçları açısından yemeklik sıvı yağ, çerezlik, fıstık katkılı unlu ve şekerleme ürünleri olarak tüketilmekle birlikte, gıda amaçlı olmayan çok kaliteli bir hayvan yemi Küspe olarak, dış kabuktan sunta sanayinde, yer temizleme ve sıvı emici olarak, yakıt ve organik madde Gübre olarak ta kullanılmaktadır."

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları